Trampolin

Lär dig innovationsledning tillsammans med likasinnade i en utbildning som kombinerar teori med praktiskt arbete och erfarenhetsutbyte! Trampolin är vårt kunskapsprogram för innovationsledare baserat på ISO 56002.

Över 150 personer från 60 olika verksamheter har deltagit i Trampolin

Trampolin är ett unikt koncept som kombinerar utbildning med erfarenhetsutbyte och nätverkande mellan deltagarna och inspiration genom praktiska exempel. Man utvecklar sin egen kompetens samtidigt som man tränar på metodik och jobbar med uppgifter som utvecklar den egna verksamheten. På detta sätt skapar vi konkreta resultat både för individen och verksamheten.

Grupper från blandade branscher genomgår programmets 6 halvdagar som erbjuds både fysiskt och on-line som alternativ i våra öppna upplägg. Programmet kan även genomföras internt på beställning . Trampolin kan även med fördel kompletteras med individuell coachning.

innovationsledare

Tillsammans går vi igenom innehållet i ISO 56002

Träffarna har olika teman som följer ISO-standarden för innovationsledning, ISO 56002, och vi använder oss också av de åtta bärande principerna för innovationsförmåga. Deltagarna får uppgifter att genomföra mellan tillfällena.

  • Innovationsledningssystemet, översikt och nuläge.
  • Innovationsprocesser för insiktsarbete, idégenerering, idéutveckling och implementation. 
  • Innovationsledarrollen.
  • Styrning av innovationsarbete. Vision, mål, strategi, mätetal och ledningens ansvar.
  • Aktiviteter och metoder för kreativitet och innovation.

  • Kultur, engagemang, organisering, support, uppföljning och uthållighet. 

Varför ska du gå
Trampolin?

  • Du utvecklar din personliga kompetens inom innovationsledning
  • Du utvecklar innovationsförmågan i den egna verksamheten och bygger ett anpassat innovationsledningssystem
  • Du får nätverkande, energi, kontakter och erfarenhetsutbyte

  • Du lär dig konkreta verktyg och metoder som du får ”provtrycka” i gruppen

  • Du lär dig aktuell teori och forskning inom systematiskt innovationsarbete och får en aktuell omvärldsbevakning inom området

Trampolin

Lär er tillsammans och inspireras av likasinnade! Trampolin är kunskapsnätverket för innovationsledare som tillsammans vill utvecklas inom innovationsområdet med den globala standarden ISO 56002 som grund.

Över 100 personer från 50 olika verksamheter har deltagit i Trampolin.

Trampolin är ett unikt koncept som kombinerar utbildning med erfarenhetsutbyte och nätverkande mellan deltagarna och inspiration genom praktiska exempel. Man utvecklar sin egen kompetens samtidigt som man tränar på metodik och jobbar med uppgifter från den egna verksamheten. På detta sätt skapar vi konkreta resultat både för individen och verksamheten.

Grupper från blandade branscher genomgår programmets 6 halvdagar som erbjuds både fysiskt och on-line som alternativ i våra öppna upplägg. Programmet kan även genomföras internt på beställning – kontakta oss isf. Trampolin kan även med fördel kompletteras med individuell coachning.

Tillsammans går vi igenom innehållet i ISO 56002

Träffarna har olika teman som följer ISO-standarden för innovationsledning, ISO 56002, och vi använder oss också av de åtta bärande principerna för innovationsförmåga. Deltagarna får uppgifter att genomföra mellan tillfällena.

  • Innovationsledningssystemet, översikt och nuläge.
  • Styrning av innovationsarbete. Vision, mål, strategi, mätetal och ledningens ansvar.
  • Innovationsprocesser för insiktsarbete, idégenerering, idéutveckling och implementation. 
  • Aktiviteter och metoder för kreativitet och innovation.

  • Innovationsledarrollen.
  • Kultur, engagemang, organisering, support, uppföljning och uthållighet. 

Varför ska du gå Trampolin?

  • Du utvecklar en kompetens inom innovationsledning
  • Du lär dig aktuell teori och forsking inom systematiskt innovationsarbete
  • Nätverkande, kontakter och erfarenhetsutbyte samt en aktuell omvärldsbevakning inom området

  • Du lär dig konkreta verktyg och metoder samt får ”provtrycka” idéer, metoder och tankesätt i gruppen

  • Du får energi och ökad kompetens för att utveckla innovationsförmågan i den egna verksamheten
innovationsledare
innovationsledare

Brons, silver eller guld?

Trampolin erbjuds på tre olika nivåer beroende på deltagarnas erfarenhet. Brons för orientering, Silver för utveckling av systematiskt innovationsarbete enligt ISO-standarden, Guld för fördjupat erfarenhetsutbyte och behovsstyrda tematräffar.

en introduktion till innovationsledning.

Deltagarna behöver inte ha specifika förkunskaper men ett intresse för ämnet och ha en utvecklingsroll i den egna verksamheten. Deltagarna får uppgifter mellan träffarna som innebär att man gör en enkel nulägesanalys av den egna verksamheten kopplat till innovationsförmågans olika aspekter. Efter ett bronsprogram har man en god förståelse för innovationsledning och hur man själv vill utveckla sin roll och bidra till sin verksamhet. Dessutom bygger man ett personligt nätverk från helt olika branscher inom området.

fördjupade kunskaper kring de centrala områdena inom innovationsledning samt ett stort erfarenhetsutbyte mellan deltagarna.
Deltagarna är personer som har deltagit i Trampolin Brons, eller har motsvarande kunskaper. Man bör ha uttalade arbetsuppgifter som innovationsledare, innovationsprojektledare eller att generellt bidra till att utveckla innovationsförmågan i den egna verksamheten. Efter deltagandet har man en god grund för att certifiera sig som innovationsledare. Deltagandet kan med fördel kompletteras med coachning, gärna tillsammans med chefen eller andra expertroller i verksamheten. Utfallet ger konkreta förankrade utvecklingsaktiviteter med syfte att etablera ett innovationsledningssystem i den egna verksamheten.
nätverksgruppen för de mest erfarna, där programmet har betoning på erfarenhetsutbyte, fördjupade kunskaper och arbete med egna knäckfrågor.
Deltagarna är aktiva i att bestämma fokusområden och påverka planeringen och innehållet i träffarna. Vi gör studiebesök, bjuder in gäster och testar olika metoder tillsammans. Deltagarna är innovationsledare som driver processer eller utvecklingsarbete i den egna verksamheten. Vi kompletterar också vid intresseträffarna med en bokcirkel, där vi läser, diskuterar och konkretiserar viktiga teorier och modeller för innovationsledning.

Trampolin erbjuds på tre olika nivåer

Trampolin erbjuds på tre olika nivåer beroende på deltagarnas erfarenhet. Brons för orientering och uppstart, Silver för införandet av systematiskt innovationsarbete enligt ISO-standarden, Guld för fördjupat erfarenhetsutbyte och behovsstyrda tematräffar.

en introduktion till innovationsledning.

Deltagarna behöver inte ha specifika förkunskaper men ett intresse för ämnet och ha en utvecklingsroll i den egna verksamheten. Deltagarna får uppgifter mellan träffarna som innebär att man gör en enkel nulägesanalys av den egna verksamheten kopplat till innovationsförmågans olika aspekter.

Efter ett bronsprogram har man en god förståelse för innovationsledning och hur man själv vill utveckla sin roll och bidra till sin verksamhet. Dessutom bygger man ett personligt nätverk från helt olika branscher inom området.

Upplägg

I grupper om maximalt 20 deltagare träffas vi två gånger digitalt och 6 gånger fysiskt under programmet och under gruppdiskussioner och övningar använder vi olika metoder och verktyg och Miro för erfarenhetsutbyte och en kreativ digital miljö. Du väljer om du vill delta på plats eller digitalt och kan variera från gång till gång. Under programmets gång har du också tillgång till en digital arbetsyta i Howspace där vi både jobbar tillsammans under träffarna, men där du också hittar stöd i ditt eget arbete mellan gångerna.

Träffarna har olika teman som följer standarden för innovationsledning ISO 56002. Deltagandet i Trampolin kan kompletteras med coachning för att deltagare ska kunna certifiera sig som innovationsledare. Det är en fördel att vara flera deltagare från samma verksamhet. Vi rekommenderar också att man kompletterar med coachade träffar med närmaste chef vid 2-3 tillfällen under programmets gång, för att diskutera och förankra hur verksamheten vill förvalta de nya kunskaperna.

Programinnehåll

Uppstart – upplägg och förväntningar, digitalt
Innovationsledningssystemet

Termer och definitioner, översikt och omvärldsanalys, nuläge
Innovationsprocesser. Metoder för kreativitet och innovation, Jfr utvecklingsprocess, insiktsverktyg, idéutvecklingsverktyg, prototyping

Innovationsledarrollen
Olika roller och ansvar, tidiga/sena faser, strategisk/taktisk/operativ nivå

Styrning av innovationsarbete
Vision, mål, strategi, ledningens ansvar. Mäta!

Kultur och engagemang
Definitioner, kreativt klimat – självskattning av beteenden. Hur håller vi i?

Organisering, support och uppföljning. Summering. Nästa steg
Genomgång av viktiga parametrar. Hur organisera? Hur kommunicera och dokumentera? (Strategiska samarbeten.)

Presentation av ”plan” framåt, diskussion och input, avslut, digitalt

Utbildningstillfällena startar kl 13 och slutar kl 16. De som är på plats inleder med lunch från 12:15. Sedan kör vi en inledande uppvärmningsrunda som följs av teori och praktiska övningar på temat för träffen.

Ju mer erfarna deltagare desto större del praktiska uppgifter, erfarenhetsutbyte, studiebesök och fördjupningar. Deltagarna bidrar ofta med egna case och konkreta erfarenheter vilket är mycket uppskattat då det blir verklighetsförankrat och ger ett fördjupat ömsesidigt lärande.

Vid vissa träffar deltar våra duktiga och erfarna samarbetspartners med teori och fördjupade kunskaper inom sina specialområden.

Det är en fördel att komplettera träffarna med coachningstillfällen, gärna tillsammans med närmaste chef. Kostnader för coachning och implementeringsstöd mellan träffarna tillkommer. En Trampolinare har ofta möjlighet att ”ta igen” missade tillfällen i andra grupper efter överenskommelse.

Anmälan sker via mejl till info@crearum.se

en Fördjupad nivå av utbildning i innovationsledning.

Efter ett silver-program har du som deltagare en mycket god förståelse för innovationsledning. Du är redo för en certifiering som innovationsledare om du uppfyller övriga krav och har studerat teorin och gjort uppgifterna mellan träffarna. Du har också skapat ett starkt nätverk av personer i liknande roller i andra verksamheter från olika branscher.

Verksamheten ökar sin innovationsförmåga genom att vi under programmet etablerar systematisk innovationsledning, integrerat med övriga ledningssystem och anpassat efter den ambitionsnivå och de behov man har, Det handlar om att formulera en lämplig innovationsstrategi, skapa effektiva processer och etablera en kultur och arbetssätt som främjar innovationsförmåga.

Deltagarna är personer som har deltagit i Trampolin Brons, eller har motsvarande grundkunskaper i innovationsledning. Man bör ha uttalade arbetsuppgifter som innovationsledare eller innovationsprojektledare.

Upplägg

I grupper om maximalt 12 deltagare träffas vi två gånger digitalt och 6 gånger fysiskt under programmet och under gruppdiskussioner och övningar använder vi olika metoder och verktyg och Miro för erfarenhetsutbyte och en kreativ digital miljö. Du väljer om du vill delta på plats eller digitalt och kan variera från gång till gång.

Träffarna har olika teman som följer standarden för innovationsledning ISO 56002. Deltagandet i Trampolin kan kompletteras med coachning för att deltagare ska kunna certifiera sig som innovationsledare. Det är en fördel att vara flera deltagare från samma verksamhet. Vi rekommenderar också att man kompletterar med coachade träffar med närmaste chef vid 2-3 tillfällen under programmets gång, för att diskutera och förankra hur verksamheten vill förvalta de nya kunskaperna.

Programinnehåll

Uppstart – upplägg och förväntningar, digitalt
Innovationsledningssystemet

1. Innovationsledningssystemet. Genomgång av respektive GAP-analys och färdplan. Vi identifierar fokusområden och knäckfrågor

2. Innovationsprocesser, innovationsportfölj och idéhantering. Vilka processer är relevanta? Hur ska de beskrivas? Var hittar man dem? Hur fångar man idéer och bedömer dem i en idéhanteringsprocess? Vilket system är lämpligt? Vilka ansvar kopplas till systemet? Hur designas en relevant innovationsportfölj? Hur kan vi dra nytta av AI-funktionalitet?

3. Innovationsledarroller och organisering. Vilka roller, mandat och ansvar har vi? Vilka stödfunktioner involveras? Hur ser kompetenskartläggning och kompetensutvecklingen ut?

4. Samverkan internt och externt. Teori och metoder för ökad samverkansförmåga. Vi kartlägger strategiska intressenter kopplat till innovationsstrategin.

5. Styrning av innovationsarbete. Hur formulerar vi vision, mål och relevanta innovationsstrategier. Genomgång av olika aspekter av ledningens ansvar. Teori om och implementering av olika typer av innovationsstrategier. Målformuleringar som stöttar innovationsförmågan och utgör stöd för ledningen.

6. Mätetal. Kultur, engagemang och uthållighet. Teori kring relevanta mätetal under olika faser. Verktyg och metoder för en kreativ och innovativ kultur. Strategi för att säkerställa uthållighet och värdehemtagning.

Slutredovisning. Presentation av ”plan” framåt, diskussion och input, avslut, digitalt

Utbildningstillfällena startar kl 13 och slutar kl 16. De som är på plats inleder med lunch från 12:15. Sedan kör vi en inledande uppvärmningsrunda som följs av teori och praktiska övningar på temat för träffen.

Ju mer erfarna deltagare desto större del praktiska uppgifter, erfarenhetsutbyte, studiebesök och fördjupningar. Deltagarna bidrar ofta med egna case och konkreta erfarenheter vilket är mycket uppskattat då det blir verklighetsförankrat och ger ett fördjupat ömsesidigt lärande.

Vid vissa träffar deltar våra duktiga och erfarna samarbetspartners med teori och fördjupade kunskaper inom sina specialområden.

Teorin som vi går igenom är baserad på den Body-of-Knowledge som är framtagen av Innovationsledarna i ett internationellt samarbete. Vissa läsuppgifter förväntas deltagarna utföra mellan träffarna för att vi ska kunna ägna tiden då vi ses åt fördjupade diskussioner.

Efter programmet har de deltagare som vill det, grundkunskaper för en certifiering som innovationsledare om man har kompletterat programmet med personlig coachning och studerar litteraturtipsen mellan träffarna. En certifiering kräver också att man har jobbat igenom uppgifterna och beskrivit sitt innovationsprojekt.

Det är en fördel att komplettera träffarna med coachningstillfällen, gärna tillsammans med närmaste chef. Kostnader för coachning och implementeringsstöd mellan träffarna tillkommer.

Anmälan sker via mejl. Mer information och programblad med datum för du också om du hör av dig till oss på info@crearum.se

Innovationsledarprogrammet för behovsstyr fördjupning

Trampolin Guld är ett behovsstyrt utvecklingsprogram för innovationsledare för att hålla sig á jour inom området och också få möjlighet att testa tankar, metoder och verktyg. Utifrån deltagarnas knäckfrågor, utmaningar och intressen tar vi gemensamt fram innehållet i programmet. Detta kompletteras med relevant innehåll utifrån aktuell omvärldsspaning inom viktiga områden och frågor att hålla sig uppdaterad kring. Varje deltagare ges även möjlighet att bidra med ett eget case som underlag för diskussion och erfarenhetsutbyte.

Du som deltagare får en bra benchmarking inom området och ett lärande där vi fokuserar på att fånga upp den tysta kunskapen i varandras erfarenheter. Vi inspirerar och utvecklar kunskapsnivån utifrån teorier, experter och genom att vi provar olika metoder och verktyg.

I grupper om 6-12 personer från blandade branscher träffas vi sex gånger under ett program.

Programmet inleds med en enkel behovsanslys/nulägesstatus i enkätform, där vi också identifierar om deltagarna har specifika ”knäckfrågor” att utveckla. Därefter startar vi upp programmet med en introduktionsträff i syfte att lära känna varandra och sammanfatta behov och önskemål. Programmet avslutas med en reflektionsworkshop kring lärande och nya frågeställningar. Båda dessa genomförs digitalt.

Förutom de behovsanpassade områdena från varje deltagare kommer vi adressera två teman för årets program.

• Hur använder vi AI på ett värdefullt sätt i innovationsarbetet? Där målet är att öka deltagarnas egen förmåga att använda AI i innovationsarbetet efter egna förutsättningar (prova AI verktyg för hela idéutvecklingsprocessen, stöd i innovationsarbetet, upprätta ”AI-innovationsteamskollega”, testa på eget projekt/knäckfråga,)

• Medarbetardriven innovation – ett arbetsplatsnära förnyelsearbete där alla medarbetare kan bidra för att skapa en innovationskultur. Här kommer vi också fördjupa oss i förändringsledning som stöd i arbetet

Utifrån deltagarnas önskemål kommer vi göra ett upplägg med den fördjupningsinriktning som deltagarna önskar.

Vi erbjuder också digital metodcoaching där deltagarna väljer det ämne de behöver stöd i – AI, Innovationsmetodik, förändringsledning. Detta görs företagsspecifikt alternativt med två deltagare och en coach om det finns gemensamma fokusområden för utveckling. Upplägg bestäms vid programstart.

TVÅ PROGRAM

Vi kommer under året att starta två program ett fysiskt och ett digitalt. Programmen startar när vi har minst åtta deltagare på det fysiska programmet och sex deltagare på det digitala programmet.

Fysiskt

• Uppstartsträff, sätta behovsbild, tema och form, digitalt (en timma)

• Sex fysiska träffar där vi startar varje träff med gemensam lunch 12.15-16.00

• Avslutningsträff för reflektion, summering, action framåt, digitalt

• Struktur: uppvärmning – inspiration – diskussion – testa – reflektion. Vi tillhandahåller Miro som lärplattform för programmet.

• Plats: Crearum Linköping

• Investering: 25 000kr/program, 10% rabatt vid fler än en deltagare från samma verksamhet

Digitalt

• Uppstartsträff (en timma)

• Sex tematräffar a´ 2 timmar/tillfälle

• Avslutande reflektionsträff (en timma).

• Struktur: uppvärmning – inspiration (teori/case/expert) – diskussion – testa – reflektion

• Vi tillhandahåller Miro som lärplattform för programmet. Vi kommer också testa olika digitala verktyg

• Investering: 18 000 kr ex moms 10% rabatt vid fler än en deltagare från samma verksamhet

Förberedelser

• Deltagarna tänker till på områden som de vill utveckla och vad de vill ha hjälp med och vad de kan bidra med

Deltagare

Personer som har ett uppdrag att jobba med innovationsledning på strategisk, taktisk eller operativ nivå. Man bör ha uttalade arbetsuppgifter som innovationsledare eller innovationsprojektledare.

Teori

Utifrån behov kompletterar vi övningarna med teorier, och tips på teorier och övningar som stärker innovationsledarrollen och också förmågan på arbetsplatsen. Vi

utgår från Body-of-Knowledge som är framtagen av Innovationsledarna i ett internationellt samarbete. Men spanar också framåt mot den internationella Body of Knowledge som är på framtagande, samt vad olika lärosäten lyfter inom området.

Anmälan

För anmälan och frågor info@crearum.se, Ewa 0708-159238

Start fysiskt program; augusti 2024, träffar en gång i månaden, tider enl ök

Start digitalt program; löpande

innovationsledare

Samarbete med
Innovationsledarna

Crearum är sedan juni 2019 värdar för Innovationsledarna East Sweden som blev den första regionala noden på företagets initiativ. Möten arrangeras vanligtvis en till två gånger per år med olika teman och inbjudna talare som kan presentera erfarenheter och exempel från verkligheten eller aktuella forskningsrön, eller en kombination.

Samarbete med
Innovationsledarna

Crearum är sedan juni 2019 värdar för Innovationsledarna East Sweden som blev den första regionala noden på företagets initiativ. Möten arrangeras vanligtvis två gånger per år med olika teman och inbjudna talare som kan presentera erfarenheter och exempel från verkligheten eller aktuella forskningsrön, eller en kombination.

Trampolin Open – en del av nätverket

I konceptet Trampolin ingår en till två träffar per år som kallas Trampolin Open och som vanligtvis är öppna för samtliga grupper och även andra inbjudna gäster. Vid dessa träffar fördjupar vi oss inom ett aktuellt ämne och bjuder in en forskare, expert eller kanske innovatör. Det kan också vara en presentation av ett intressant case. Träffarna ser olika ut beroende på ämne, men syftar alltid till att ge ny inspiration och kunskap och nya kontakter genom ett aktivt nätverkande och gemensamma reflektioner. Vissa träffar är kostnadsfria, andra har en avgift.

Crearum driver också Östra Mellansveriges lokala hub i branschföreningen Innovationsledarna och dessa träffar kombineras ibland med Trampolin Open. Det bidrar till ytterligare breddning av kontakter och aktuell omvärldsorientering inom området. Till Trampolin Open uppmuntrar vi att ta med lednings- eller andra nyckelpersoner. Det ger en bredare förankring och ökade insikter om strukturerat idé- och innovationsarbete och nya kontakter.

innovationsledare

Trampolin Open som en del av nätverket.

I konceptet Trampolin ingår två träffar per år som kallas Trampolin Open och som är öppna för samtliga grupper och även andra inbjudna gäster. Vid dessa träffar fördjupar vi oss inom ett aktuellt ämne och bjuder in en forskare, expert eller kanske innovatör. Det kan också vara en presentation av ett intressant case. Träffarna ser olika ut beroende på ämne, men syftar alltid till att ge ny inspiration och kunskap och nya kontakter genom ett aktivt nätverkande och gemensamma reflektioner.

Crearum driver också Östra Mellansveriges lokala hub i branschföreningen Innovationsledarna och dessa träffar kombineras ibland med Trampolin Open. Det bidrar till ytterligare breddning av kontakter och aktuell omvärldsorientering inom området. Till Trampolin Open uppmuntrar vi att ta med lednings- eller andra nyckelpersoner. Det ger en bredare förankring och ökade insikter om strukturerat idé- och innovationsarbete och nya kontakter.

innovationsledare

ANMÄLAN

Utveckla din kompetens som innovationsledare genom ett unikt kunskapsprogram

Trampolin Silver 2024/2025 (Hybrid)

20 augusti, 2024, 09:00 till 22 januari, 2025, 16:00

Trampolin Brons 2024/2025 (Hybrid)

22 augusti, 2024, 09:00 till 6 mars, 2025, 10:30

Trampolin Guld 2024/2025

30 augusti, 09:00

Nya programstarter varje år!

Finns ingen anmälan öppen just nu kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du information direkt i mejlen när det går att anmäla sig igen. Det går också bra att redan nu göra en intresseanmälan inför nästa upplaga av Trampolinprogrammen.