Faciliteringsprogrammet

grundläggande kompetens i facilitering av kreativa möten, workshops och innovationsinitiativ.

Kraftfulla och enkla metoder och verktyg för insiktsarbete, idéutveckling och enklare prototyping. För innovationsledare och andra utvecklingsroller som vill arbeta inkluderande, kreativt och med framdrift i förnyelsarbetet.

Innehåll

Du kommer att få inspiration och lära dig metodik och struktur för att stärka upp facilitatorförmågan,. Vi blandar teori med praktiska övningar, goda exempel och gemensamma reflektioner. Du får en övergripande bild av hur enkla och kraftfulla verktyg och arbetssätt kan användas och vi tränar oss i utvalda metoder. Vi jobbar också med implementering av arbetssätten och det som behövs i din verksamhet för att tillgängliggöra metoder och verktyg och på så vis stärka er innovationsförmåga.

Upplägg

Upplägget består av fem digitala träffar och tre fysiska träffar, samt eget arbete att prova arbetssätten baserat på egna verksamhetsfrågor.

Vi varvar teori med praktiska övningar och reflektioner. ”Träningspassen” och coachningen ger en behovsstyrd fördjupning av teorin, verktyget och metoderna.

Lärandet stärks av det egna arbetet att prova och träna på metoderna i den egna verksamheten och därefter reflektera med coachen och övriga programdeltagare.

Träffarna har följande teman

  • 1. Uppstart. Digitalt, ca två timmar.
    Genomgång av utbildningen med begrepp och referensramar, lärande organisation, presentation av deltagare, lärplattform och arbetssätt under kursen.
    Vi diskuterar hur man får nya arbetssätt att implementeras i organisationen och förutsättningar fö rett metodlabb.
    Genomgång av deltagarnas målsättningar och fokusområden för utbildningen.

  • 2. Grundmetodik för facilitering med en tydlig idéutvecklingsmetodik (Idédiamanten). Heldag fysiskt
    Du lär dig en effektiv struktur för att planera och leda workshops och möten med kreativiteten och idéutvecklingsmetodik som grund. Viktiga förutsättningar för att hantera komplexa problem och ta fram nya lösningar.
    Metodiken bygger på teorierna i tjänstedesign.
    Strukturen bidrar till idégenererande möten och workshops med högt engagemang och delaktighet där deltagarnas perspektiv och erfarenheter tas till vara.
    Metodiken ger också en bra förankring av de innovativa resultat som blir output av processen Du lär dig också en effektiv struktur för att planera och följa upp.Läs mer här

  • 3. Träningspass och coaching, Digitalt, två-tre timmar
    Behovsanpassade lärtillfällen för att träna, fördjupa, konkretisera och skapa trygghet för att ta till sig och jobba med de nya arbetssätten

  • 4. Insiktsmetoder. Heldag fysiskt
    Vid strukturerat innovationsarbete bör man vara säker på att man löser en utmaning som skapar värde för verksamheten. Utbildningen ger deltagarna förutsättningar för att arbeta strukturerat och effektivt. Vi lär oss att skapa insikter och identifiera rätt frågeställningar med hjälp av metoder och verktyg för omvärldsanalys. Även hur man skapar empati för relevanta målgrupper och förstår de verkliga behoven ingår.
    Dessa erfarenheter ska därefter konkretiseras till en frågeställning som ger startskottet för det egentliga innovationsarbetet.
    Läs mer här

  • 5. Träningspass och coaching. Digitalt, två-tre timmar
    (se ovan).

  • 6. Idéutvecklingsmetoder och prototyping. Heldag fysiskt
    Detta utbildningspass fokuserar på metoder och verktyg som bidrar till att grupper tänker i helt nya banor för att ta idéutvecklingsarbetet till en ny nivå.
    Vi lär oss också enkla metoder för att konkretisera idéer genom enklare protyper och visualiseringar. I detta pass ingår också metoder för att göra urval av idéer, förankra och skapa framdrift.
    Läs mer här

  • 7. Träningspass och coaching, digitalt (två-tre timmar)
    (se ovan)

  • 8. Facilitering med digitala verktyg. Uppsummering. Egen presentation. Digitalt, halvdag

    Här lär och tränar vi på att hålla kreativa workshops digitalt, vilka verktyg som finns och vi ”nosar lite” på framtidens AI funktioner och hur de kan bidra in i arbetet på rätt sätt.

Syfte

  • Få insikter och träna på systematiska arbetssätt, metoder och verktyg för att kunna facilitera fram nya lösningar i grupp.

  • Deltagarna lär sig metoder för att identifiera värdeskapande områden för innovation.

  • Kunna använda enkla men kraftfulla metoder som bidrar till samskapande och att ta grupper framåt i processer

  • Påbörja etableringen av ett ”internt metodlabb/verktygslåda” som stödjer kunskapsutvecklingen och arbetet i den egna verksamheten.

Lärplattform, material, verktyg

Vi använder oss av olika sätt att lära men mycket är kopplat till att själv prova och göra. Metoderna är baserade på forskning och lång praktisk erfarenheter. Vi fokuserar på de verktyg som verkligen ger resultat, är inkluderande och underlättar samskapandet av olika perspektiv. Vi strävar efter hög användbarhet för att sänka trösklarna att komma igång och använda nya arbetssätt.

För det gemensamma lärandet använder vi olika analoga och digitala metoder men grunden digitalt är MIro, och de digitala mötena görs via Zoom. Andra digitala plattformar kan tillkomma.

Pris:  32 000 kr

Vad ingår?
Digital uppstart,  tre fysiska utbildningsdagar, halvdag digitalt samt tre digitala träningspass med coaching, mallar och metoder.

Tillägg

Enskild coaching vid planering och genomförande av aktiviteter, för enskilda aktiviteter eller för implementera de nya arbetssätten i den egna verksamheten

För mer information

 

Har du frågor, vill veta mer? Kontakta Ewa@crearum.se

 

 

Ewa
Svensson

ewa@crearum.se
070-815 92 38

Vill du boka eller veta mer?
Kontakta mig!

Vill du boka eller veta mer?
Kontakta mig!

Ewa
Svensson

ewa@crearum.se
070-815 92 38