4 steg till ökad innovationsförmåga

– Ett program i fyra steg som ger ledningen verktyg för att framtidssäkra verksamheten genom ökad innovationsförmåga.

Deltagarna får inspiration och praktiska och konkreta verktyg och exempel från andra verksamheter. En anpassad handlingsplan, baserad på standarden för innovationsledning, ISO 56002, blir ett konkret resultat med ett första utkast till en strategi. I detta ingår också underlag till insiktsarbete och processer/kreativa arbetssätt med metoder och verktyg som sammantaget skapar värde och skapar förutsättningar för en kreativ kultur.

4 steg mot en framtidssäkrad verksamhet

Steg 1. Vi går igenom de olika förmågor som krävs för innovationsförmåga och bedömer verksamhetens nuläge.

Teori och diskussioner säkerställer att gruppen definierar och enas om grundläggande begrepp för att säkerställa att man får en samsyn och kraft i genomförandet. Resultatet blir en första nulägesanalys och grundkunskaper i innovationsledningsförmåga och ISO 56002.

Gruppen beslutar om de vill gå vidare med hela programmet.

Steg 2. Under den andra övningen kompletterar vi nulägesanalysen med ”önskeläge”.

Vi konkretiserar också det som redan finns på plats och fungerar, vilka resurser som kan avsättas kopplat till de omvärldsfaktorer och intressentkrav som påverkar takten och ambitionsnivån. Här enas gruppen om viktiga grundförutsättningar och hur snabbt och kraftfullt man vill agera för bästa effekt. Resultatet blir en GAP-analys och konkretisering/specifikation av befintliga resurser och arbetssätt samt en tydlig ambitionsnivå.

Steg 3. Fördjupning i vad som skapar värde för verksamheten – vi kopplar tillbaka till omvärlds- och intressentanalyser.

Metoder hur man kan organisera arbetet och vad som krävs för att skapa en kreativ kultur. Resultatet blir konsensus kring värdeskapande, förslag till organisering av innovations- och idéarbetet och en plan för hur den kreativ kulturen kan stärkas.

Steg 4. Vi går igenom olika metoder och processer för insiktsarbete, idégenerering, idéutveckling och implementering, vikten av att involvera stödfunktioner som HR och kommunikation samt lämpliga mätetal och belöningssystem.

GAP-analysen kompletteras med aktiviteter som utgör en handlingsplan för ökad innovationsförmåga. Resultatet blir kunskaper om de olika förmågor som tillsammans krävs för innovationsförmåga, en samsyn i gruppen och en konkret handlingsplan för vidare arbete.

Upplägg

  • Utbildningen riktar sig till ledningsgrupp.

  • Varje aktivitet omfattar 3 timmar och varvar teori med diskussioner och övningar som tillsammans skapar en konkret plan.

  • Det är lämpligt med 3 veckor mellan varje aktivitet.

  • Programmet stärks om man kan utse en mindre arbetsgrupp som jobbar vidare med underlagen mellan träffarna med coachningsstöd. Detta planeras och utformas efter behov.

  • Priset beror på gruppens storlek och hur många steg man väljer att fullfölja.

Vill du boka eller veta mer?
Kontakta mig!

Kristina
Swenningsson

kristina@crearum.se
070-956 70 05

Vill du boka eller veta mer?
Kontakta mig!

Kristina Swenningsson

kristina@crearum.se
070-956 70 05