Trampolin är en utbildning och ett kunskapsnätverk för personer som är intresserade av eller jobbar med innovationledning. Ett träningsprogram som kombinerar utbildning med erfarenhetsutbyte mellan deltagarna och inspiration genom praktiska exempel. Trampolin genomförs på 3 nivåer; Brons = grund, Silver = fördjupning och genomförande, Guld = erfarenhetsutbyte i tematräffar som styrs av deltagarna.
Trampolin Guld är ett behovsstyrt utvecklingsprogram för innovationsledare för att hålla sig á jour inom området och också få möjlighet att testa tankar, metoder och verktyg. Utifrån deltagarnas knäckfrågor, utmaningar och intressen tar vi gemensamt fram innehållet i programmet. Detta kompletteras med relevant innehål utifrån aktuell omvärldsspaning inom viktiga områden och frågor att hålla sig uppdaterad kring. Varje deltagare ges även möjlighet att bidra med ett eget case som underlag för diskussion och erfarenhetsutbyte.
Du som deltagare får en bra benchmarking inom området och ett lärande där vi fokuserar på att fånga upp den tysta kunskapen i varandras erfarenheter. Vi inspirerar och utvecklar kunskapsnivån utifrån teorier, experter och genom att vi provar olika metoder och verktyg.
Så här fungerar Trampolin Guld:
I grupper om 6-12 person från blandade branscher träffas vi 6 gånger under ett program.
Programmen inleds med en enkel behovsanalys/nulägesstatus i enkätform, där vi också identfierar om deltagarna har specifika ”knäckfrågor” att utveckla. Därefter startar vi upp programmet med en introduktionsträff i syfte att lära känna varandra och sammanfatta behov och önskemål. Programmet avslutas med en reflektionsworkshop kring lärande och nya frågeställningar. Båda dessa genomförs digitalt.
Förutom de behovsanpassade områdena från varje deltgare kommer vi adressera
två teman för årets program:
- Hur använder vi AI på ett värdefullt sätt i innovationsarbetet? – Där målet är att öka deltgarans egen förmåga att användad AI i innovationsarbetet efter egna förutsättningar (prova AI verktyg för hela idéutvecklingsprocessen, stöd i innovationsarbetet, upprätta en ”AI-innovationsteamskollega”, testa på eget projekt/knäckfråga).
- Medarbetardriven innovation – Ett arbetsplatsnära förenyelsearbete där alla medarbetare kan bidra för att skapa en innovationskultur. Här kommer vi också fördjupa oss i förändringsledning som stöd i arbetet.
Utifrån deltagarnas ösnkemål kommer vi göra ett upplägg med den fördjupningsinrtikning som deltagarna önskar.
Vi erbjuder också digital coaching där deltagarna väljer det ämne de behöver stöd i – AI, Innovationsmetodik, förändringsledning. Detta förs företagsspecifikt alternativt med två deltagare och en coach om det finns gemensamma fokusområden för utveckling. Upplägg bestäms vid programstart.
Två program
Vi kommer under året att starta två program, ett fysiskt och ett digitalt. Programmen startar när vi har minst 8 deltagare på det fysiska programmet och 6 deltgare på det digitala programmet.
Fysiskt
- Uppstartsträff, sätta behovsbild, tema och form, digitalt (en timma)
- Sex fysiska träffar där vi startar varje träff med gemensam lunch 12.15-16.00
- Avslutningsträff för reflektion, summering, action framåt, digitalt
- Struktur: uppvärmning – inspiration – diskussion – testa – reflektion. Vi tillhandahåller Miro som lärplattform för programmet.
- Plats: Crearum Linköping
- Investering: 25 000kr/program, 10% rabatt vid fler än en deltagare från samma verksamhet
Digitalt
- Uppstartsträff (en timma)
- Sex tematräffar a´ 2 timmar/tillfälle
- Avslutande reflektionsträff (en timma).
- Struktur: uppvärmning – inspiration (teori/case/expert) – diskussion – testa – reflektion
- Vi tillhandahåller Miro som lärplattform för programmet. Vi kommer också testa olika digitala verktyg
- Investering: 18 000 kr ex moms 10% rabatt vid fler än en deltagare från samma verksamhet
Förberedelser:
- Deltagarna tänker till på områden som de vill utveckla och vad de vill ha hjälp med och vad de kan bidra med
Deltagarna
Personer som har ett uppdrag att jobba med innovationsledning på strategisk, taktisk eller operativ nivå. Man bör ha uttalade arbetsuppgifter som innovationsledare eller innovationsprojektledare.
Teori
Utifrån behov kompletterar vi övningarna med teorier, och tips på teorier och övningar som stärkerinnovationsledarrollen och också förmågan på arbetsplatsen. Vi utgår från Body-of-Knowledge som är framtagen av Innovationsledarna i ett internationellt samarbete. Men spanar också framåt mot den internationella Body of Knowledge som är på framtagande, samt vad olika lärosäten lyfter inom området.
Anmälan
För anmälan och frågor kontakta ewa@crearum.se
Start fysiskt program: Digital uppstart 30 augusti 2024, träffar sker en gång i månaden, tider enl. ök
Start digitalt program: Sker löpande