”Den offentliga sektorn står inför stora samhällsutmaningar vilket ställer höga krav på ett effektivt och innovativt utvecklingsarbete från oss som kommun. Vi behöver därför bygga kompetens inom innovationsområdet genom utbildningar till chefer och medarbetare samt genom stöd till verksamheternas innovationsprocesser.” .. så lyder inledningen i den upphandling vi svarade på som gav oss förtroendet att leverera till Linköpings kommun.
Uttalandet i upphandlingen gäller verkligen generellt och på många håll i Sverige pågår en mängd olika initiativ, men det är inte självklart hur man ska ta sig an utmaningen med ”ett effektivt och innovativt utvecklingsarbete”. Den strategi man har valt i Linköping tycker vi är intressant och värd att lyfta som ett exempel.
Inom Linköpings kommun har man under åren genomfört initiativ med syfte att öka och utforska innovationsförmåga. Som några exempel har man jobbat med en Idésluss under ett antal år, man genomför utbildningar i tjänstedesign, man genomförde planering och genomförandet av området Vallastaden med många innovativa grepp och mycket annat – för att inte nämna det som sker i de kommunala bolagen.
Vad denna upphandling avser är istället att genom en begränsad insats testa att jobba med strukturerat innovationsarbete enligt standarden ISO 56002 med aktiviteter på både ledningsnivå (strategiskt), innovationsledare/verksamhetsutvecklare-nivå (taktisk) och med metoder för kreativa möten på operativ nivå. Genom att göra på detta sättet har man en möjlighet att ta ett helhetsgrepp och att systematiskt öka innovationsförmågan för att få både strukturer och arbetssätt på plats samtidigt som man kompetensutvecklar och skapar ett system för att bättre kunna ta sig an såväl plötsliga händelser som att långsiktigt jobba mer effektivt med allt från digitalisering till hållbarhetsfrågor.
Hur gör vi för att öka innovationsförmågan på Linköpings kommun?
- Vi har startat en utbildning för innovationsledare. 26 deltagare från olika förvaltningar med roller som projektledare, verksamhetsutvecklare eller liknande genomgår ett utbildningsprogram som innefattar alla aspekter av innovationsledning. Det handlar bland annat om att etablera idéhanteringssystem, att driva innovationsprocesser och aktiviteter, att sköta en innovationsportfölj, hur man stöttar sina kollegor samt hur man mäter och utvärderar. Genom upplägget i programmet där vi blandar teori med övningar och diskussioner och erfarenhetsutbyte kommer deltagarna att börja etablera processer och rutiner samtidigt som man bygger ett nätverk över förvaltningsgränserna.
- Vi utbildar en ledningsgrupp i strategisk innovationsledning. Efter en intensivutbildning på 2,5 dagar kommer de att ha en förståelse för området, en gemensam terminologi, en nulägesanalys och början till en handlingsplan för den egna verksamheten. Denna möjlighet fick olika ledningsgrupper söka och Socialförvaltningen hade den bästa motivationsbeskrivningen och blev därmed uttagna.
- Slutligen erbjuds utbildningar i att leda kreativa möten av olika slag, baserat på Snabbdiamanten, för mindre frågeställningar och kortare möten, och Idédiamanten®. Metoderna är baserade på Göran Ekvalls forskning liksom de flesta av förekommande liknande metoder för möten då man vill hitta nya lösningar. Deltagarna får lära sig både hur de ska leda fysiska och digitala möten samt olika varianter inom dessa beroende på vilken typ av frågeställning det gäller. Vi går även igenom metoder för insiktsarbete, idégererering, utveckling av koncept och införande.
Nu i mars 2021 är vi mitt i genomförandet och vi kommer att avsluta med en aktivitet efter sommaren då grupperna får redovisa resultat och berätta om processen.
”Känner mig nu full av energi och ser verkligen fram emot att se hur vi kan göra förflyttningar tillsammans!” – Jessica Svärdell Verkamhetsutvecklare innovation, digitaliseringsstaben på Linköpings kommun